ТУБЕРКУЛЬОЗ І ТЮТЮНОПАЛІННЯ

Туберкульоз — це інфекційне захворювання, збудником якого є мікобактерія туберкульозу і яке передається повітряно-крапельним шляхом.

Щороку в Україні реєструється близько 30 тисяч нових випадків на туберкульоз, 80 осіб щоденно захворіває на цю недугу, із них кожен шостий хворий помирає. Ще у 1995 році Всесвітня організація охорони здоров’я оголосила в нашій країні епідемію туберкульозу, з того часу хвороба швидко прогресує.

У боротьбі з туберкульозом основне завдання полягає у профілактиці цього захворювання. Крім основних чинників, які прямо чи опосередковано призводять до захворювання на туберкульоз є тютюнопаління.

Куріння збільшує ризик захворювання на туберкульоз більш, ніж у 2,5 рази. Як наслідок — ймовірність захворіти на туберкульоз у курців набагато більша. Це пов’язано з особливостями дії диму сигарет на організм людини. Він сприяє «зараженню» внаслідок:

— зниження загального імунітету,

— пригнічення місцевого імунітету дихальних шляхів,

— порушення здатності бронхів до самоочищення.

Можливості імунної системи не безмежні. Пригнічується кровотворення, утворення імуноглобулінів, травмується і руйнується війковий епітелій, а пізніше заміщається на рубцеву тканину, знижується життєва ємність легень.

Організм людини стає вразливим до будь-якої мікробної атаки, особливо такого агресора, як мікобактерія туберкульозу. Вона активно розмножується в організмі курця, якщо той продовжує палити.

Особливе занепокоєння в аспекті поширення туберкульозу викликає куріння кальяну. Люди, які курять кальян у громадських місцях, наражаються на ризик інфікування різноманітними захворюваннями, у тому числі туберкульозом.

Кальян — не тільки джерело чадного газу, а й «транспортер» різних вірусів та інфекцій. Слід рішуче розвінчувати міф про кальян, як «нешкідливу» альтернативу сигаретам.

Сигаретний дим містить велику кількість токсинів та канцерогенів, які згубно діють не лише на безпосередніх споживачів, а й на оточуючих людей. Дослідження показали, що у видиху курців вміст вуглекислого газу в 10 разів більший, ніж у видиху некурців.

ВООЗ рекомендує в рамках політики з боротьби проти тютюну та туберкульозу:

—  здійснювати боротьбу проти тютюнопаління всюди, але особливо там, де люди наражаються на ризик інфікування туберкульозом;

—  координувати національну програму з боротьби проти туберкульозу та тютюну і т. д.

Інші новини

prev
next
Онлайн запис