Гіпертонія в спеку

📖Гіпертонія — це поширене захворювання серцево-судинної системи, яке характеризується стабільним підвищенням артеріального тиску.

 

Артеріальну гіпертензію (гіпертонію) можна сміливо віднести до однієї з найпоширеніших проблем XXI століття. Багато людей навіть не підозрюють про підвищений тиск, а ті, хто знає, не звертаються по допомогу.

 

Гіпертоніків вважають метеозалежними людьми. Незначні зміни погоди: дощ, сніг, холод, спека, вітер та інші природні явища, миттєво впливають на самопочуття хворих на гіпертонію.

 

⚠️ПРИЧИНИ НАПАДУ ГІПЕРТОНІЇ:

❗висока температура повітря;

❗прискорений пульс;

❗хвилювання.

 

Насправді спекотна погода не особливо шкідлива для людей із високим кров’яним тиском. Більшої шкоди несе саме перепад температур: від жаркого літа до дощової весни та холодної зими. Такі перепади негативно позначаються на людях із порушенням показників артеріального тиску. У гіпертоніків — різке підвищення тиску в спеку, у гіпотоніків — зниження.

 

Нижчі температури звужують артерії, тому для забезпечення кровотоку потрібен більший тиск. Тому у людей зазвичай буває вищий кров’яний тиск взимку (гіпертонія) і нижчий — влітку (гіпотонія).

 

⚠️СИМПТОМИ ХВОРОБИ ПРИ ВИСОКІЙ ТЕМПЕРАТУРИ ПОВІТРЯ:

1️⃣ слабкість;

2️⃣ головний біль;

3️⃣ запаморочення та втрата свідомості;

4️⃣ порушення дихання та нудота;

5️⃣ порушення ритму серця.

 

👵Спека для гіпертоніків становить велику небезпеку, якщо це літні люди

 

👴Люди 65 років і старше частіше відчувають проблеми, пов’язані зі спекою, з кількох причин:

🔴Люди похилого віку частіше страждають хронічними захворюваннями та приймають ліки, які можуть вплинути на контроль температури тіла.

🔴Люди похилого віку зазвичай з меншою ймовірністю пристосовуються до різких стрибків або падінь температури.

🔴Високі температури викликають посилення припливу крові до шкіри та зневоднення, що може значно знизити артеріальний тиск і призвести до запаморочення, непритомності та падінь, які більш небезпечні для літніх людей.

 

⁉️Як знизити тиск влітку?

 

Щоб у спеку самопочуття не погіршувався, варто не забувати про запобіжні заходи.

 

✅Гіпертонікам влітку бажано їхати за місто, тому що на природі спека переноситься набагато легше. Поїздки в далекі країни зі зміною клімату бажано відкласти. Працюючи в спеку в місті, слід обов’язково носити капелюх або панаму, а з одягу віддавати перевагу нарядам, пошитим зі світлої бавовняної тканини.

✅Більше рухайтеся — завдяки фізичним вправам адреналін, що провокує підвищення тиску, спалюється. Причому, гіпертонікам потрібно саме плавати, тому що вода, впливаючи на всі рецептори, заспокоює нервову систему, а також знімає стрес. Але при цьому важливо перебувати в тіні, а не під палючим сонцем.

✅Худніть, якщо у вас є надлишкова вага. Артеріальний тиск часто підвищується зі збільшенням ваги. Надмірна вага також може викликати порушення дихання під час сну, що ще більше підвищує кров’яний тиск.

✅Знизьте рівень стресу. Хронічний стрес може сприяти підвищенню артеріального тиску.

✅Їжте більше калію та менше натрію. Калій може зменшити вплив натрію на кров’яний тиск. Необхідно споживати не більше п’яти грамів солі на добу, віддавати перевагу морській рибі, нежирному м’ясу, фруктам та овочам. Банани, картоплю та борошняне бажано їсти в обмеженій кількості.

✅Скоротіть споживання цукру. Це може допомогти схуднути та знизити тиск.

Випивайте на добу не менше двох літрів води — це допоможе підтримувати здоров’я серцево-судинної системи. Щоб заповнити втрачені корисні мікроелементи, потрібно пити несолодкі морси, компоти з сухофруктів і кисломолочні напої.

✅Скоротіть споживання кофеїну. Кофеїн підвищує артеріальний тиск.

✅Обмежте кількість вживаного алкоголю. Вживання великої кількості алкоголю може значно підняти артеріальний тиск.

✅Киньте палити. Відмова від куріння допомагає нормалізувати кров’яний тиск і знизити ризик серцевих захворювань.

 

Подібні заходи повинні допомогти підтримувати здоров’я серця, але якщо таким чином не вдається відкоригувати тиск, то доведеться постійно приймати препарати, які призначить лікар.

 

Діагностикою та лікуванням гіпертонії займаються спеціалісти відділення кардіології. Пацієнти мають можливість досить швидко пройти необхідні обстеження та проконсультуватися з кардіологами. Це дасть можливість адекватно визначити ступінь захворювання та розпочати ефективне лікування.

 

Якщо ви виявили в себе вищеперераховані симптоми, слід негайно звернутися до лікаря-кардіолога, аби напад гіпертонії не став причиною інфаркту чи інсульту!🫀

Інші новини

prev
next
Онлайн запис