Як діяти у разі епілептичного нападу?

📈За даними ВООЗ близько 50 мільйонів людей у світі страждають на епілепсію. При цьому понад 70% людей, які хворіють, можуть не мати судом, якщо вчасно виявити та лікувати хворобу.

 

💭Епілепсія — це хронічний розлад мозкової діяльності, для якого характерні напади, що повторюються. Частіше за все вони проявляються в вигляді неконтрольованих судом різної інтенсивності, іноді — втрати свідомості.

 

Якщо ви опинилися поруч з людиною, у якої стався напад епілепсії, пам’ятайте, що ваша головна задача — не панікувати, а полегшити стан потерпілого/ої, залишатися поруч та подбати про його/її безпеку.

 

📌 Алгоритм дій у разі епілептичного нападу:

✅ переверни людину на бік;

✅ послаб тугий одяг на потерпілому/ій;

✅ підклади щось м’яке під голову (куртка, светр, рюкзак тощо), щоб уникнути травмування.

 

📌 Що не можна робити при епілептичному нападі?

 

❌Не кладіть нічого у рот потерпілого. Тверді предмети можуть травмувати ротову порожнину чи навіть призвести до переломів щелепи. Проковтнути язик фізично неможливо, проте він може перекрити дихальні шляхи — і тому радять повернути потерпілого на бік.

 

👆Дозвольте нападу пройти самостійно — не намагайтеся його зупинити. Ви все одно не зможете припинити судоми — вони будуть продовжуватися.

 

⚠️Більшість нападів тривають менше 2 хвилин, тому не зволікайте, якщо стан людини не покращується довше 5 хвилин — телефонуйте 103.

 

‼️Пам’ятай, що твоя головна задача — не панікувати, а полегшити стан потерпілого/ої, залишатися поруч та подбати про його/її безпеку. Завантажуй інфографіки, щоб мати короткі підказки, що можна, а що не слід робити, під рукою.

 

💚Бережи себе та своїх близьких!💚

Інші новини

prev
next
Онлайн запис